STOP DE UITBUITING BOYCOT MCDONALD'S!!!

Wat is er mis met McDonald's?

McDonald's en het wereldvoedselprobleem. Ieder jaar gaan er op de wereld miljoenen mensen dood van de honger. Toch wordt er uit de zogenaamde Derde Wereld nog veel voedsel geïmporteerd door bedrijven als McDonald's. Dit voedsel (vooral granen) wordt in de rijke Westerse landen gebruikt als veevoer. De grond die nodig is voor al dat voer kunnen ze in de Derde Wereld wel beter gebruiken. Bijvoorbeeld om er hun eigen voedsel op te verbouwen. De éen zijn/haar hamburger is de ander zijn/haar dood.Vroeger bedekte het tropisch regenwoud een zevende deel van het landoppervlak van de aarde. Slechts de helft is er van over. Als er in het huidige tempo doorgegaan wordt is er over 50 jaar helemaal géen regenwoud meer. Een deel van dit woud wordt gekapt om er gewassen als soja en cassave op te verbouwen, waarvan een groot deel wordt verwerkt in het veevoer voor dieren waar o.a. McDonald's hamburgers van "'maakt".

McDonald's en de alvalberg.

McDonald's produceert nogal wat verpakkingsmateriaal. Alleen al in Engeland is dit 10 miljoen kilo per jaar. Het maken van dit spul is een verspilling van energie en grondstoffen. Na gebruik wordt het namelijk haast allemaal weggegooid, want hoewel McDonald's claimt dat het afval gerecycled wordt, gebeurt die alleen met een klein deel van het keukenafval. Het restaurantafval (het overgrote deel) komt op de grote hoop of op straat terecht. Het overbodige verpakkingsmateriaal levert een behoorlijke bijdrage aan de afvalberg, wat een steeds groter probleem aan het worden is. In plaats van zogenaamd verantwoorde, van hergebruikt papier gemaakte verpakkingen zou McDonald's bijvoorbeeld beter over kunnen gaan op het gebruik van gewone borden en bestek die je na gebruik kunt afwassen.


McDonald's en het mestoverschot.


Voor de hamburgerproduktie van McDonald's worden per dag maar liefst 500 mishandelde bio-industrie-runderen gedood. Die beesten hebben dan zo langzamerhand aardig wat mest bij elkaar gepoept; rijk aan zware metalen en nitraten zorgt de mest voor een groot milieuprobleem.

McDonald's en kinderen.

De reclame-activiteiten van McDonald's, waar per jaar 1 miljard dollar in omgaat, zijn vooral gericht op kinderen. Er worden allerlei speciale kinderprogramma's bedacht om hele gezinnen de tent in te lokken. Zo komt de jeugd al vroeg In contact met ongezonde voeding vol kleur-, geur- en smaakstoffen (o.a. kankerverwekkende stoffen als E123 en E407) : de licht-verteerbare-fastfoodwegwerpcultuur!

McDonalds en personeel.

Voor de arbeiders bij McDonald's en andere hamburgerketens zijn de voorwaarden slecht. McDonald's verzet zich al sinds jaar en dag tegen het aansluiten van hun personeel bij vakbonden. Overuren worden vaak niet doorbetaald. Bovendien is meeste personeel jong en werkt minder dan 18 uur, waardoor het niet in de Horeca CAO valt en zwaar onderbetaald wordt.

Doe er niet aan mee!!!

Een bedrijf als McDonald's kan alleen bestaan zolang er mensen zijn die er gaan eten. Als je wilt dat McDonald's ophoudt met het uitbuiten van mensen en dieren en het slopen van de aarde, dan is het een goed idee om er niet meer te eten. Natuurlijk is McDonald's niet het enige bedrijf dat een boycot waard is. Als je niet mee wilt doen aan de uitbuiting van mensen, dieren en milieu, dan is het verstandig om bij alles wat je koopt je af te vragen wat daarvan de gevolgen zijn. Probeer alleen die dingen te kopen die zo min mogelijk schadelijk zijn voor mensen, andere dieren en de rest van de aarde. Verder kan je proberen andere mensen aan te zetten tot een ander (consumptie) gedrag.